האם צמר סלעים מסרטן?
לאחר שנים רבות של שימוש באסבסט כחומר בנייה ובידוד, נתגלה עד כמה הוא מסוכן לבריאות, בייחוד לכל הנוגע להתפתחות של מחלת הסרטן. הגילוי על סכנות האסבסט הביא לצורך למצוא חומר בידוד טוב לא פחות שלא יגרום לנזקים בריאותיים, מה שהביא לפיתוח של סיבים מינרליים, כמו צמר זכוכית וכן צמר סלעים. במרוצת השנים יצא לשני סוגי הסיבים הללו שם שלילי והיו כאלו שטענו שכמו אסבסט, גם הם גורמים להתפתחות של מחלת הסרטן, אך האם זה נכון?
צמר סלעים וצמר זכוכית – האם הם אכן מסרטנים?
שני סוגי הצמר הללו משמשים כחומרי בידוד נפלאים בתעשיות השונות אשר יכולים לעמוד בפניי רעשים קיצוניים וגם חום רב, ובכך מגנים על האנשים השוכנים בתוך מבנים הכוללים אותם.
רבים גורסים ששני סוגי הסיבים המינרליים הללו מסרטנים, אך זה לא נכון.
מגע ישיר ושאיפה של סיבים שמקורם מחומרי בידוד של צמר זכוכית או צמר סלעים גורם לגירוי של העור ושל מערכות הנשימה.
הכניסה של חלקיקי צמר זכוכית או צמר סלעים לתוך קנה הנשימה עלולה להזיק לריאות ולמערכת הנשימה, ולכן חשוב להשתמש באמצעי מיגון, כמו מסיכה, משקפי מגן וכפפות מיוחדות אשר מונעות שאיפה ומגע של סיבי צמר זכוכית וכן צמר סלעים.
בכל הנוגע למחלת הסרטן, הנושא נבדק לעומק ולאחר חקירה ארוכה נמצא ששני הרכיבים הללו אינם מסרטנים.
בתאריך 27 ביוני, 2002, הועדה הבינמשרדית לחומרים מסרטנים, מוטגנים וטרטוגנים אימצה את המסקנות של הוועדה הבינלאומית למחקר הסרטן והוציאה את שני סוגי הצמר הללו מרשימת החומרים המסרטנים שלה (רשימה ג' של הועדה).
לפיכך, הוכח וגם נקבע כי צמר סלעים וכן צמר זכוכית אינם מובילים להתפתחות הסוגים השונים של מחלות הסרטן, ושניתן להשתמש בהם למטרות בנייה בלי חשש לבריאותם של האנשים הנמצאים בקרבתם, או אלו שהשתמשו בהם בעת הבנייה.
צמר סלעים וגם צמר זכוכית משמשים למגוון מטרות בנייה ושיפור דיור במגזר הציבורי וגם במגזר הפרטי. למרבה השמחה, לא רק שהם מצטיינים בתפקידם, אלא לא גורמים להתפתחות של מחלת הסרטן.
כל עוד נוקטים באמצעי הזהירות הנחוצים, צמר סלעים וגם צמר זכוכית אינם גורמים לגירויים ויכולים להוות חומר בידוד מדהים למשך עשורים רבים.