ספוגים אקוסטיים ויתרונותיהם
כאשר אנחנו נמצאים בחלל סגור, כל הקולות הנשמעים בתוכו מגיעים אל קירות החלל ומוחזרים מהם חזרה אל החדר. ככל שקירות החדר עשויים מחומר יותר קשה, כך החזרי הקול יהדהדו יותר בחלל החדר. מצב כזה עשוי להיות בעייתי בחדרים גדולים המיועדים לאירוח קהל רב, כמו מסעדות, בתי קפה, אולמות אירועים, תיאטרון וקולנוע, חדרי הופעות וחזרות ואולפני הקלטות. לשם הקטנת ההדהוד וספיגת הקולות, יש לעשות שימוש בספוגים אקוסטיים.
שני הסוגים הבולטים והנפוצים ביותר של ספוגים אקוסטיים הם ספוג אקוסטי מלמין וספוג פוליאוריטן. כל אחד מהם מגיע בתצורות שונות המיועדות לשימושים שונים ולכל אחד מהם היתרונות שלו, כאשר ספוג אקוסטי מלמין נחשב ליקר יותר מבין השניים, אך גם לאיכותי יותר.
ספוג אקוסטי מלמין מול ספוג פוליאוריטן
- ספוג אקוסטי מלמין – ספוג עשוי מלמין מוקצף, חומר ידידותי לסביבה, סופג רעש באיכות גבוהה מאוד, עמיד בטמפרטורות גבוהות וחסין אש. מתאים הרבה יותר לשימוש בסביבה הביתית בשל תכונות אלו. ספוג אקוסטי מלמין מגיע בכל מיני תצורות, ביניהן למשל:
1. תבניות ביצים – מתאים להדבקה על קירות, לספיגת קולות של בני אדם. מגיע בד"כ בעובי של 5 ס"מ
2. פירמידה – מתאים לתקרות ולקירות, לספיגת קולות של בני אדם. מגיע בעובי של 5 ס"מ
3. לוחות – מתאימים לקירות ולתקרות, בעיקר לספיגת צלילי מוזיקה. מגיע בעוביים משתנים מסנטימטר אחד ועד עשרה סנטימטרים.
4. לוכד בסים – ספוג בצורת משולש להדבקה בפינות החדר לספיגת קולות בס – קולות בתדרים נמוכים. נמכר בדרך כלל בזוגות.
- ספוג פוליאוריטן – ספוג עשוי פוליאוריטן מוקצף, נחשב פחות מומלץ לשימוש בסביבה ביתית כיוון שבמקרה של שריפה הוא עלול לפלוט חומרים רעילים (כמו ציאניד, אחד החומרים מהם הוא עשוי) ובטווח הארוך עלול להתפורר. מבחינה אקוסטית רוב ספוגי הפוליאוריטן נחשבים טובים פחות ואלו שנחשבים טובים הם יקרים מאוד. גם ספוגים אלו מגיעים בשלל צורות כפי שפורט לעיל כמו תבניות ביצים, לוכד בסים, משולשים, וופל, מבוך ועוד.
אם מדובר באולפן הקלטות או במסעדה דרישות האקוסטיקה יהיו שונות, ובהתאם לכך ההתלבטות בין ספוג אקוסטי מלמין או פוליאוריטן כבר לא תהיה ההתלבטות היחידה, אלא גם איזו תצורת ספוג מומלצת לאיזה חלק בחדר, באילו גדלים וכדומה. הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא להתייעץ עם מומחי סאונד אשר מוכרים את יריעות הספוג, ומהם להבין מה כדאי לכם לבחור.
הנה לדוגמא כמה טיפים קטנים שרק ניסיון וידע יכולים לספק:
* ככל שהספוג עבה יותר, כך הוא יספוג יותר צלילים, במיוחד בתדרים נמוכים. אבל אם הספוג לא מספיק עבה, ניתן לרווח אותו קצת מהקיר וכך הפעולה שלו תתייעל.
* תצורת הפירמידות מומלצת יותר עבור התקרה מאשר עבור הקירות, כיוון שהיא בולטת ופגיעה יותר.
* ישנם בשוק חיקויים של ספוג אקוסטי מלמין שבניגוד לספוג המלמין האמיתי, הם אינם ידידותיים לשימוש ואף מסוכנים עקב פליטת חומרים רעילים, כך שכדאי להיזהר.
עוד כדאי להיזהר מקנייה פזיזה. לפעמים, ובעיקר אם יש מגבלה של תקציב, עדיף לקנות מספר ספוגים בתצורה מסוימת היעילה ביותר עבור המטרות שלכם, לעומת ריפוד של כל הקירות והתקרות בספוגים מסוג אחר, זול יותר, אך יעיל פחות עבור הצרכים הספציפיים שלכם.
בחברות העוסקות בתחום תוכלו לשבת עם איש מקצוע ולקבל ייעוץ. אם יתמזל מזלכם ותגיעו לחברה אמינה ומקצועית, תוכלו לקבל טיפים רבים כגון הטיפים שלעיל, ואף ללמוד איך לחסוך. על מנת לקבל את הייעוץ הטוב ביותר כדאי שתגיעו מוכנים, עם תרשים של החדר או המבנה ועם כל הפרטים בנוגע לשימוש שאתם מעוניינים לבצע בו.
ייעוץ מקצועי יתחשב בכל הנתונים והצרכים הספציפיים שלכם ויכוון אתכם בהתאם לתצורות השונות של הספוגים, כאשר פעמים רבות שילוב של תצורות שונות יביא לתוצאות הטובות ביותר. מבחינת החומר ממנו עשויים הספוגים, ספוג אקוסטי מלמין לרוב יומלץ לכם על פני הפוליאוריטן, הן משיקולי בטיחות וידידותיות לסביבה, והן משיקולי איכות.